Golden Retrieveren
Den typiske Golden Retriever er en smuk hund lige velegnet til jagthund, såvel som familiehund. En retriever er en apporterende jagthund, som effektivt bringer dødt eller anskudt vildt tilbage til sin fører. Ligesom de øvrige retrievere har Golden Retrieveren et medfødt anlæg for apportering. Netop på grund af sine egenskaber som jagthund er Golden Retrieveren en fremragende familiehund: nervefast, rolig, samarbejdsvillig og venlig.
Racens Oprindelse og Historie
De første retrievere stambogsførtes i England sidst i 1860erne. Først i 1913 blev golden retrieveren anerkendt som selvstændig race i den engelske kennelklub. Indtil da var de blevet udstillet sammen med flatcoated retriever. Baggrunden var wavycoated og curlycoated retriever opstået ved krydsning mellem newfoundlænder, spaniel og irsk setter. Jægerne ønskede at udvikle en blødmundet, robust og vandglad specialist til at apportere vildtet, i stedet for at anvende de stående hunde, som settere og pointere. Jægerne mente at de stående hunde ville søge med for lav hoved
I 1956-57 importeredes de første Goldens til Danmark, og det første kuld blev født i 1958. I 1966 blev stambogsført 524, i 1975 3.279, i 1985 2.395 og i 1999 1003.
Frem til i dag har Goldens øget fantastisk i popularitet og antal, hvilket i dag kan ses som nogle problemer med at bevare typen, temperamentet og jagtegenskaberne. Racens oprindelse og udvikling I praksis er opdrættet af Goldens blevet mere nuanceret. Nogle vælger at fokusere mest på udstillingslinier, mens andre vælger at fokusere mere på jagtlinier. Derfor bør hvalpekøbere med særlig interesse for disse egenskaber, orientere sig om forældredyrenes officielle markprøve- og/eller udstillings præmieringer inden valg af opdrætter.
De fleste retrievere er fra fødslen udstyret med alle de egenskaber der er nødvendige for at hunden er velfungerende i de ovennævnte situationer. Disse egenskaber kan via den rette træning forvandle stort set alle hunde fra hvalp til vinder, alt efter hvilket niveau ens personlige vinder befinder sig på. Hvalpens træning starter fra den første dag den kommer indenfor i sit nye hjem. Træningen foregår dagligt ved at man som fører, og dermed overhund, roligt og venligt sætter de nødvendige grænser for hvad hvalpen må og ikke må. Konsekvens og frivillig indlæring er nøgleordene i denne fase.
Træning
En Golden Retriever er en pragtfuld hund. Den har som individ mange facetter, der hvis man som fører forstår at motivere sin hund, kan bringe mange glæder og oplevelser ind i dagligdagen. Disse glæder kan opleves på mange niveauer, i hverdagen som den omgængelige og hengivne følgesvend i hjemmet der gerne ligger i arm eller sover i fodenden, over den veloplagte og åbenlyst motiverede konkurrencehund på markprøve og udstillinger til den perfekte jagtkammerat der med største glæde og selvfølgelighed, kaster sig ud i en kold sø for at hente en død and.
Hundens brug
Det er en middelstor race der kombinerer sit venlige sind og gode evner som jagthund apportør med sine egenskaber som familiehund. På jagt anvendes den primært til arbejdet efter skuddet. Den er en god vandapportør og har normalt stor vandpassion.
Racen er kontaktsøgende og venlig overfor alle mennesker og egner sig ikke som vagthund.
Konkurrencehunden
Efterhånden som træningsforløbet skrider frem, og man som fører oplever at samarbejdet med hunden bærer frugt, opstår der hos mange et ønske om at afprøve de opnåede færdigheder.
Der vil være mulighed for at konkurrere i Dansk Retriever Klubs prøve-system, herudover tilbyder DCH, DGI og Dansk Kennel Klub lydigheds- og agilityprøver. Der er med andre ord rige muligheder for at afprøve sin hunds evner i konkurrence-sammenhæng, men ikke mindst at leve et aktivt liv sammen med sin hund, og dermed sørge for at den får et sundt og godt hundeliv.
Valg af Golden Retriever?
I praksis er golden retrieveravl meget nuanceret. Nogle vælger at fokusere mest på udstillingslinier, mens andre vælger at fokusere mere på jagtlinier. Derfor bør hvalpekøbere med særlig interesse for de særskilte egenskaber, orientere sig om forældredyrenes officielle markprøve- og/eller udstillingspræmieringer inden valg af type og opdrætter.